Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού

Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι είναι ένα φαγητό που συνηθίζεται κυρίως το Πάσχα. Παρόλα αυτά, οι μερακλήδες του είδους το τρώνε και τον υπόλοιπο χρόνο. Συναντάται στις κουζίνες της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Αποτελείται από εντόσθια ζώων κυρίως συκωταριές, γλυκάδια τα οποία περιδένονται με το λεπτό έντερο. Κάποιοι προσθέτουν επίσης την καρδιά, τα νεφρά ακόμα και τα πνευμόνια. 

Για να απαλλαχθούμε από τις έντονες μυρωδιές, τα εντόσθια μπαίνουν για λίγες ώρες σε νερό μαζί με λεμόνι ή ξύδι. Στη συνέχεια τα κόβονται σε κομμάτια, τα ανακατεύουμε με διάφορα μπαχαρικά με βάση το αλατοπίπερο.

Τέλος,  περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και μετά καλύπτονται με μπόλια (σκεπή). Κατόπιν γίνεται ένας κόμπος με τα έντερα, στην άκρη της τυλιγμένης συκωταριάς και το κοκορέτσι τυλίγεται ούτως ώστε να καλύψουν καλά όλο το κοκορέτσι, για να ψηθεί χωρίς να χάσει τους χυμούς του.

Για να φτιάξει κάποιος καλό και ζουμερό κοκορέτσι θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα παρακάτω

Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού καλή πρώτη ύλη
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού καλό καθαρισμό στο έντερο
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού αλατοπιπερωνουμε
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού το τυλιγουμε την ημέρα που το ψήνουμε
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ύψος 15 εκ. περίπου
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού έλεγχος εσωτερικής θερμοκρασίας με ψηφιακό θερμόμετρο ή τρυπάμε με ένα μαχαίρι
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού ψήσιμο μέχρι να αφρίσει
Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού στο τέλος κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά για χρώμα
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά, το τυλιγόυμε με μια λαδόκολλα για 15 λεπτά περίπου και αφήνουμε να “ξεκουραστεί”. Έτσι το υγρά θα αναδιανεμηθούν στο εσωτερικό του για θα γίνει πιο ζουμερό.
Κοκορέτσι
 
Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε Κοκορέτσι, Κοκορέτσι στη ψησταριά φουκού
 
Κοκορέτσι