Το κοκορέτσι είναι ένα φαγητό που συνηθίζεται κυρίως το Πάσχα. Παρόλα αυτά, οι μερακλήδες του είδους το τρώνε και τον υπόλοιπο χρόνο. Συναντάται στις κουζίνες της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.
Αποτελείται από εντόσθια ζώων κυρίως συκωταριές, γλυκάδια τα οποία περιδένονται με το λεπτό έντερο. Κάποιοι προσθέτουν επίσης την καρδιά, τα νεφρά ακόμα και τα πνευμόνια.
Για να απαλλαχθούμε από τις έντονες μυρωδιές, τα εντόσθια μπαίνουν για λίγες ώρες σε νερό μαζί με λεμόνι ή ξύδι. Στη συνέχεια τα κόβονται σε κομμάτια, τα ανακατεύουμε με διάφορα μπαχαρικά με βάση το αλατοπίπερο.
Τέλος, περνιούνται εναλλάξ στη σούβλα και μετά καλύπτονται με μπόλια (σκεπή). Κατόπιν γίνεται ένας κόμπος με τα έντερα, στην άκρη της τυλιγμένης συκωταριάς και το κοκορέτσι τυλίγεται ούτως ώστε να καλύψουν καλά όλο το κοκορέτσι, για να ψηθεί χωρίς να χάσει τους χυμούς του.
Για να φτιάξει κάποιος καλό και ζουμερό κοκορέτσι θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα παρακάτω