ΧΕΙΜΩΝΑΣ και Ψήσιμο στο υγραέριο

Ο χειμώνας έχει τις ιδιαιτερότητες του στο ψήσιμο.

 

Για αυτό και εμείς πρέπει να ειμαστε πιο προσεκτικοί και να εφαρμόζουμε τις παρακάτω οδηγίες – συμβουλές προκειμένου να έχουμε ένα ψήσιμο εύκολο γρήγορο χωρίς ταλαιπωρίες.

 

1 – Χρήση Προπανίου αντί βουτανίου

Το χειμώνα το υγραέριο (90% βουτάνιο και 10% προπάνιο) καίγεται πιο νωχελικά αφού η χαμηλή θερμοκρασία επιρεάζει την πίεση του συγκεκριμένου αερίου. Αλλάζοντας το περιεχόμενο της φιάλης μας σε προπάνιο συνεχίζουμε να έχουμε έντονη μπλε φλόγα ακόμα και σε θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς κελσίου

 

2 – Λαδώστε τις μαντεμένιες σχάρες και πλάκες

Λόγω της υγρασίας τον χειμώνα οι μαντεμένιες σχάρες και πλάκες θα πρέπει να είναι λαδωμένες. Χρησιμοποιήστε φυτικό λάδι κατά προτίμηση. Έτσι θα αποφύγετε τη σκουριά (οξείδωση) 

 

3 – Προστατέψετε τη ψησταριά σας από τον καιρό

Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα για να προστατεύσετε τη ψησταριάς σας από τη βροχή. Εναλλακτικά σκεπάστε την με ένα μουσαμά ή τοποθετήστε την σε μια αποθήκη ή κλειστή βεράντα. Το ψήσιμο με κόντρα τον αέρα θα είναι επίσης δύσκολο γιατί ο αέρας στροβιλίζει στο εσωτερικό της ψησταριάς και δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. 

 

4 – Καθαρίστε εσωτερικά τα λίπη

Ο καθαρισμός στο εσωτερικό της ψησταριάς ειναι σημαντικό γιατί μας απαλλάσσει από τις αναφλέξεις. Βουρτσίστε με μαλακή βούρτσα τς σχάρες και κουπίστε τα λίπη. Στο τέλος λαδώστε και έτσι η ψησταριάς σας θα ειναι καθαρή και συντηρημένη μέχρι την επόμενη φορά 

 

5 – Γυρίστε το κρέας σε διπλανό σημείο όπου το μέταλλο είναι καυτό

Χρησιμοποιήστε όλη την επιφάνεια της ψησταριάς για να ψήσετε. Το γύρισμα του κρέατος θα πρέπει να γίνεται πάντα σε καυτή επιφάνεια έτσι ώστε να επιταχύνεται το ψήσιμο και να κάνουμε ωραίες κρούστες. Για αυτό φροντίστε πάντα να αφήνετε κενά ενδιάμεσα στο κρέας όπου το μέταλλο θα είναι καυτό. 

 

Extra Tip: Χαμηλώστε την ένταση στους καυστήρες 

Χαμηλώνοντας τους καυστήρες πετυχαίνουμε δύο πράγματα

α) ψήνουμε ζουμερά χωρίς να χάσουμε υγρασία από το κρέας και

β) δεν ταλαιπωρούμαστε με αναφλέξεις