Ψήνω σε Μαντεμένιες Πλάκες και Σχάρες

μαντεμένιες πλάκες σχάρες

Οι μαντεμένιες πλάκες ψήνουν το πιο νόστιμο και ζουμερό φαγητό! Αποθηκεύουν ενέργεια και τη δίνουν στο φαγητό ομοιόμορφα.

Γενικές Οδηγίες

Αλείψτε με φυτικό λάδι μια καινούργια ή καθαρή μαντεμένια πλάκα (μετά από πλύσιμο) και αφήστε να το απορροφήσει. Έτσι θα προστατεύσετε το μαντέμι από την οξείδωση και θα του δώσετε και αντικολλητικές ιδιότητες.

Μετά το ψήσιμο τρίψτε με μια μαλακή βούρτσα ή ένα σφουγγαράκι για να απομακρύνετε τα λίπη. Αν χρειαστεί να την πλύνετε, μην χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά ή καθαριστικά γιατί μπορεί να τα απορροφήσει.

Ξεβγάλτε με ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι τα λίπη και σκουπίστε αμέσως πολύ καλά.. Ιδανικά την ζεσταίνετε ξανά για να διώξετε όλη την υγρασία από τους πόρους. Κατόπιν λαδώνουμε ελαφρά και αποθηκεύουμε.

Να θυμάστε ότι:

 • οι μαντεμένιες πλάκες χρειάζονται συντήρηση
 • αποφύγετε τις όξινες τροφές γιατί μπορεί να διαβρώσουν το μαντέμι.
 • μην ανεβάζετε απότομα τη θερμοκρασία γιατί μπορεί να ραγίσει!

Καλά ψησίματα σε όλους!

 

Χρήση Μαντεμένιας Σχάρας ή Πλάκας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μαντεμένια σχάρα / πλάκα πάνω σε:

 • ψησταριές υγραερίου,
 • πάνω από φωτιά,
 • σε ξυλόφουρνο,
 • πάνω στα κάρβουνα
 • στο τζάκι

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε όταν υπάρχει πολύ δυνατή φωτιά (π.χ. κάρβουνα) είναι να αποφύγετε να θερμάνετε απότομα το μαντεμένιο σας σκεύος γιατί μπορεί να ρηγματωθεί λόγω της απότομης διαστολής.

Πριν την πρώτη χρήση

Για καλύτερα αποτελέσματα, πριν την πρώτη χρήση συνιστούμε να ακολουθήσετε τη διαδικασία “Ανανέωση στρώσης” (seasoning). Τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε την νέα σας πλάκα αποφύγετε να ψήσετε όξινα φαγητά π.χ η χρήση λεμονιού σε κρέατα είναι καλό να γίνεται αφότου το κρέας τοποθετηθεί σε κάποιο πιάτο και όχι όση ώρα είναι στην πλάκα.

Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις μην αφήνετε για ώρες το φαγητό πάνω στην πλάκα γιατί μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς(από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο). Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί ακόμα η στρώση της πλάκας είναι πολύ λεπτή και δεν έχει αποκτήσει πολλαπλά στρώματα τα οποία θα προστατεύσουν το μαντέμι. Μετά από μερικές χρήσεις, που η στρώση της πλάκας σας θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, θα μπορείτε να μαγειρεύετε τα πάντα.

 

Καθαρισμός – Συντήρηση

Αφού τελειώσετε με το μαγείρεμα, αφήστε την μαντεμένια πλάκα σας να κρυώσει εντελώς πριν την καθαρίσετε. Μην αφήνετε την πλάκα σας με νερό για να μουλιάσουν τυχόν κολλημένα υπολείμματα φαγητού, ώστε να το καθαρίσετε πιο εύκολα: στις μαντεμένιες πλάκες δεν αρέσει η συνεχής επαφή με το νερό (μπορεί να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά). Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να την καθαρίσετε γιατί μειώνεται η αντικολλητική πατίνα που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά της.

Καθαρίστε την με ειδική βούρτσα καθαρισμού ή με ένα σφουγγάρι (vettex) και αφήστε την να στεγνώσει. Ακόμα και οι πιο δύσκολοι λεκέδες θα φύγουν με την χρήση της βούρτσας καθαρισμού. Στεγνώστε την πλάκα σας αμέσως μετά τον καθαρισμό της (μπορείτε να την βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5- 10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία). Απλώστε ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (για παράδειγμα, ηλιέλαιο, σπορέλαιο) σε όλες τις επιφάνειες της πλάκας (πάνω-κάτω). Απλώστε το φυτικό έλαιο με ένα πρόχειρο πανί ή χαρτί κουζίνας και βάλτε τόσο ώστε η πλάκα σας να μην γυαλίζει. Αν η πλάκα σας γυαλίζει σημαίνει ότι έχετε βάλει περισσότερο φυτικό έλαιο από όσο χρειάζεται.

Συνιστούμε να μην βάζετε παραπάνω φυτικό έλαιο γιατί η πλάκα μετά θα “κολλάει” στα χέρια σας. Με το φυτικό έλαιο προστατεύεται ο χυτοσίδηρος (μαντέμι) από τη σκουριά και προετοιμάζετε την επιφάνεια της πλάκας για το επόμενο μαγείρεμα. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για την συντήρηση γιατί δεν βοηθάει τόσο πολύ στο σχηματισμό στρώσης. Μην αποθηκεύσετε ένα μαντεμένιο σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο, γιατί μπορεί να σκουριάσει.

 

Ανανέωση στρώσης (seasoning)

Αν η στρώση της μαντεμένια πλάκας σας καταστραφεί, π.χ. αν βλέπετε ίχνη σκουριάς σε κάποια σημεία ή αν βλέπετε ότι το φαγητό σας κολλάει όταν ψήνετε, τότε θα πρέπει να ξαναδημιουργήσετε την στρώση. Η στρώση είναι ένα φιλμ από φυτικά έλαια, τα οποία εισχωρούν στους πόρους του μαντεμιού και το προστατεύουν από τη σκουριά. Ταυτόχρονα, προσφέρουν την απαραίτητη αντικολλητική ιδιότητα στο μαντέμι για να ψήσετε χωρίς να κολλάει το φαγητό.

Η στρώση (πατίνα) μιας μαντεμένιας πλάκας καταστρέφεται εξαιτίας των παρακάτω:

1. Πολύ έντονος καθαρισμός και τρίψιμο της πλάκας

2. Συχνή χρήση απορρυπαντικών καθαρισμού

3. Αποθήκευση της πλάκας πριν αυτή να έχει στεγνώσει καλά

4. Συχνό ψήσιμο πολύ όξινων τροφών

5. Πολύωρη παραμονή του φαγητού στην πλάκα ενώ το μαγείρεμα έχει τελειώσει

 

Οδηγίες Ασφαλείας

Οι μαντεμένιες πλάκες κρατάνε για πολλή ώρα την θερμοκρασία τους και θέλουν προσοχή στο χειρισμό τους γιατί μπορεί να καίνε πολύ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 • Κρατήστε τις μακριά από παιδιά.
 • Προστατέψτε τα χέρια σας με πυρίμαχα γάντια ή διπλώστε 2-3 φορές μια πετσέτα πριν πιάσετε μία μαντεμένια πλάκα που καίει.
 • Μην ρίχνετε κρύο νερό ή άλλα κρύα υγρά σε μία ζεστή μαντεμένια πλάκα γιατί μπορεί να δημιουργηθεί ρωγμή από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
 • Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων ή σαπούνι για να καθαρίσετε την πλάκα γιατί μειώνονται οι αντικολλητικές ιδιότητες της πλάκας.
 • Αποφύγετε να ρίξετε ή να ακουμπήσετε απότομα μία μαντεμένια πλάκα σε σκληρή επιφάνεια γιατί ο χυτοσίδηρος μπορεί να ρηγματωθεί και η πλάκα να χαλάσει.
 • Oι μαντεμένιες πλάκες δεν μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.