Γύρος Χοιρινός – Σπιτική Συνταγή

Γύρος Χοιρινός στη ψησταριά

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας κόψει χοιρινό λαιμό σε λεπτές φέτες.

Για πιο ζουμερά αποτελέσματα μπορούμε να προσθέσουμε και πανσέτα σε αναλογία 1:4.

Συστατικά:

  • 2 κιλά Χοιρινός Λαιμός + 0.5 κιλά πανσέτα (κομμένος σε λεπτές φέτες)
    50 ml Λάδι
  • 10 γρ. Ρίγανη
  • 10 γρ. Θυμάρι
  • 10 γρ. Θρούμπι
  • Αλάτι / Πιπέρι

 

Συμβουλή

Μαρινάρουμε σε VACUUM ή σε σακούλα τροφίμων για μεγαλύτερα απορρόφηση των αρωμάτων

Για έξτρα γεύση και άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε και τα παρακάτω

  • 2 μεγάλες ντομάτες στο μπλέντερ
  • 20 γρ. γλυκιά πάπρικα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

 

Εκτέλεση:

  • Περνάμε πρώτα το ένα πιατάκι που συγκρατεί το γύρο στη σούβλα
  • Ακολούθως, περνάμε ένα ένα τα φιλέτα συμμετρικά στη σούβλα
  • Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα συμμετρικό σχήμα έτσι ώστε η περιστροφή να είναι όσο γίνεται πιο συμμετρική (δλδ στον άξονα) 
  • Βαζουμε όλα τα κομμάτσια στη σούβλα και κατόπιν πιέζουμε με το άλλο πιατάκι να γίνουν όλα ένα σώμα.

 

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε δυνατή φωτιά και γρήγορη περιστροφή
  • Μόλις ψηθεί εξωτερικά τότε αφαιρούμε και κόβουμε λεπτές λωρίδες κατα μήκος του γύρου.
  • Στο πρώτο κόψιμο προσπαθούμε να τον στρογγυλέψουμε όσο γίνεται έτσι ώστε να βελτιωθεί και η περιστροφή καθώς και το ψήσιμο.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί η επόμενη στρώση

 

Σερβίρισμα 

Ψήνουμε πίτες και κόβουμε κρεμμύδι, ντομάτα καθώς και ετοιμάζουμε τζατζίκι ή άλλο σως που μας αρέσει.

Προσθέτουμε στη πίτα σως, κρεμμύδι, ντομάτα και το καλοφημένο μας γύρο!

Καλή όρεξη και καλά ψησίματα σε όλους!