Φιάλη Υγραερίου – Προπάνιο, Βουτάνιο ή Μείγμα

υγραέριο βουτάνιο προπάνιο ψήσιμο μπάρμπεκιου φιάλη
Εισαγωγή
 
Το υγραέριο διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες βάσει της χημικής του σύστασης. Το Προπάνιο και το Βουτάνιο.
 
 
Χρήση
 
Οι φιάλες υγραερίου χρησιμοποιούνται ευρέως για το μαγείρεμα, το ψήσιμο, για την θέρμανση του σπιτιού σε πιστοποιημένες φιάλες (μεγαλύτερες των 10 κιλών) αλλά ακόμα και σε πολλές εφαρμγοές με μικρότερα φιαλίδια (καμπινγκ ή εργασίες οικοδομών). 
 
Εμείς θα εξετάσουμε την περίπτωση του μαγειρέματος ή ψησίματος σε μπάρμπεκιου και θα δούμε τις ιδιότητες των δύο αερίων και γιατί κάποιος να επιλέξει συγκεκριμένη φιάλη.
 
Η μπλε ή γκρί φιάλη περιέχει προπάνιο με μικρή μίξη αιθανοθειόλη, λόγω του γεγονότος ότι το προπάνιο ειναι άοσμο, για να καταστά το αέριο ανιχνεύσιμο στην περίπτωση διαρροής. Εναλλακτικά η κόκκινη φιάλη περιέχει μείγμα προπανίου βουτανίου σε Ενδεικτική Αναλογία~ 20% Προπάνιο- 80% Βουτάνιο.
 
Ο λόγος επιλογής οποιασδηποτε απο τις δύο έχει να κάνει με δύο παράγοντες
α) την καθαρότητα της καύσης και
β) το κλίμα / υψόμετρο στο οποίο βρίσκεστε
 
Το προπάνιο έχει καλύτερη καυση (καθαρή) και συμπεριφέρεται καλύτερα σε ψυχρά κλίματα (σημείο βρασμού -41 βαθμούς Κελσίου). Είναι όμως πιο ακριβό αέριο στην αγορά πράγμα που θα πρέπει να σκεφτεί ο καταναλωτής.
 
Σε αντίθεση το βουτάνιο ειναι πιο φθηνό, έχει μεν καλύτερη θερμική απόδοση αλλά επιρεάζεται η αποδοση του σε χαμηλές (μονοψήφιες) θερμοκρασίες.
 
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, η χρήση του μείγματος συνίσταται για περιοχές κεντρικά και νότιας της Ελλάδας τόσο απο πλευράς απόδοσης όσο και απο πλευράς κόστους, ενώ αντίθετα στις βόρειες περιοχές ή σε ψυχρές περιοχές το προπάνιο ειναι μονόδρομος ειδικά τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου.
 
υγραέριο βουτάνιο προπάνιο ψήσιμο μπάρμπεκιου φιάλη