Κυπριακή Σούβλα ή Κοντοσούβλι

σουβλα κοντοσούβλι

Πολλοί αναφέρονται στο ψήσιμο σαν ιεροτελεστία! Άλλοι το αναφέρουν σαν ψυχοθεραπεία. Ένα είναι σίγουρο, ότι το ψήσιμο είναι ένα παρεϊστικο σπορ, όσο πιο πολλοί τόσο το καλύτερο!

Η κυπριακή σούβλα γίνεται παραδοσιακά από αρνί. Όχι ολόκληρο τύπου οβελία αλλά τεμαχισμένο και περαστό στη σούβλα. Το ζώο πρέπει να είναι ιδανικά 12-18 μηνών, το πολύ έως 24 μηνών. Να έχει απογαλακτίσει, να έχει βέβαια ψαχνό και ιδανικά να έχει το λιπάκι του. Το λίπος το χρειαζόμαστε στο ψήσιμο! Είναι αυτό που θα λιώσει στο τέλος και θα νοστιμέψει ή καλύτερα θα απογειώσει το κρέας σε γεύση.

Μαρινάρισμα
Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να αναδείξουμε χρώματα και αρώματα αφού πχ με την πάπρικα ή την ντομάτα το κρέας μας θα κοκκινίσει, με τον κουρκουμά ή το κάρρυ θα κιτρινίσει, ενώ με βότανα όπως ρίγανη ή θυμάρι θα βγάλουμε έντονα αρώματα.

Τα αρνιά ή κατσίκια ελευθέρας βοσκής είναι πάντα πιο νόστιμα. Ο λόγος βέβαια είναι η διατροφή τους. Ένα ζώο που βόσκει στο βουνό θα φάει ρίγανη, θρούμπι, δεντρολίβανο, θυμάρι, ραδίκι, λαψάνα, μάραθο, άνηθο, μολόχα, κάπαρη κτλ. Όλα αυτά τα αρωματικά περνάνε στο κρέας του ζώου και ενισχύουν τη γεύση! Αντίθετα, τα ζώα που είναι μέσα στη στάνη και τρώνε συνέχεια άχυρο ή τριφύλλι δεν έχουν κάποιο σπουδαίο άρωμα.

Το μαρινάρισμα γενικά είναι ένα προσωπικό γούστο. Θα ανατρέξουμε σε μερικές συνταγές, θα βάλουμε συνήθως αυτά που μας αρέσουν ή έχουμε διαθέσιμα κάθε φορά. Ένα πράγμα να έχετε υπόψη, το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος. Ο λόγος είναι ότι αν βάλουμε το αλάτι νωρίς θα αφυδατώσουμε το κρέας μας. Εμείς θέλουμε ζουμερό και μαλακό κρέας, γιαυτό το λόγο το βάζουμε πάντα στο τέλος.

Τι κρέας να διαλέξω?
Η σούβλα δηλαδή το κοντοσούβλι έχει πολλές εκδόσεις. Αρνίσια, χοιρινή ή κοτόπουλο. Ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας τεμαχίσει ένα κοτόπουλο και περάστε το στη σούβλα. Αντίστοιχα ένα χοιρινό λαιμό ή σπάλα. Ενδιάμεσα στα κομμάτια κρέατος μπορείτε να περάσετε χρωματιστές πιπεριές ή κρεμμύδια τα οποία θα προσφέρουν πλούσια αρώματα. Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε ένα αρωματικό μείγμα με βάση το λάδι και αλείψετε το κοντοσούβλι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σημαντικές Οδηγίες:
Το ψήσιμο ξεκινάει πάντα ψηλά, για να περάσει ομοιόμορφα η θερμοκρασία καλά μέχρι το εσωτερικό. Στο τέλος, προκειμένου για να φτιάξουμε μια κρούστα τελειώνουμε χαμηλά.

Οι γρήγορες στροφές στο μοτέρ παίζουν μεγάλο ρόλο αφού ψήνουμε πάντα με γρήγορη περιστροφή έτσι ώστε να μην στάζει το λίπος και να μένει πάντα ζουμερό.

Τέλος, τα κάρβουνα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα και ειδικά στη περίμετρο της ψησταριάς.

Μια μικρή συμβουλή:
2-3 λεπτά πριν βγάλετε το κρέας από τη σούβλα, πετάξτε λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή φρέσκια ρίγανη / δεντρολίβανο στα κάρβουνα. Θα βγάλει αρώματα τα οποία θα περάσουν στο κρέας.

Βασικός Κανόνας:
Βάλτε το κρέας να ξεκουραστεί για 7-8 λεπτά σε ένα θερμό! Εναλλακτικά τυλίξτε το κρέας με μια λαδόκολλα και μια πετσέτα. Αυτή η διαδικασία θα διατηρήσει την υγρασία μέσα στο κρέας και έτσι θα παραμείνει ζουμερό και μαλακό!

Ένα είναι σίγουρο ότι αυτό που γίνεται με αγάπη πάντα πετυχαίνει!

Καλά ψησίματα σε όλους και περιμένουμε τις φωτογραφίες σας στο κανάλι μας στο Facebook Ψησίματα στην Κυπριακή Ψησταριά Φουκού

#thefoukouproject#kypriakespsistaries#foukou#bbq

Αφήστε μια απάντηση