Μαρινάρισμα Κρέατος

Μαρινάρισμα Κρέατος για πιο ζουμερά και αρωματικά ψησίματα

Φίλοι ψήστες, νέοι και παλαιοί, αρχάριοι και έμπειροι !

Το μαρινάρισμα στην ουσία είναι μια διαδικασία αρωματισμού ή/και ενυδάτωσης του κρέατος πριν από κάθε ψήσιμο, η οποία θα ανεβάσει γευστικά το τελικό προϊόν. Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσουμε περισσότερες αισθήσεις κατά τη γευστική δοκιμή και συνεπώς θα απολαμβάνουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο το κάθε μας γεύμα.

Καταρχάς να πούμε ότι η λέξη μαρινάρισμα προκύπτει από την λατινική λέξη «marinara». Οι ναυτικοί, στα πολύ παλιά χρόνια, προκειμένου να συντηρήσουν το κρέας τους στα ταξίδια τους, το τοποθετούσαν μέσα σε βαρέλια σε θαλασσινό νερό εξού και ο όρος μαρινάρα ή μαριναδα.

Οι γεύσεις που πρέπει να αναδύονται μέσα από κάθε μας γεύμα είναι το γλυκό, το πικρό, το ξινό και φυσικά το αλμυρό. Όλα αυτά βέβαια σε μια αρμονία και σε μία ισορροπία. Μαζί με την κατάλληλη υφή και όψη που δίνουμε στο ψήσιμο θα ξυπνήσουμε ακόμα περισσότερο τις ανθρώπινες αισθήσεις. Πέραν από ότι το βλέπουμε το φαγητό, το πιάνουμε, το μυρίζουμε, το γευόμαστε είναι ωραίο να το «ακούμε» κιόλας. Αυτό θα το πετύχουμε με μία τραγανή εξωτερική επιφάνεια όπου θα ταξιδεύει ο ήχος μέσα από τα αυτιά μας. Παράλληλα το εσωτερικό θα πρέπει να είναι μαλακό και ζουμερό. Αυτή η εναλλαγή συναρπάζεις το γευστικό νεύρο και τους γευστικούς κάλυκες.

Μια πετυχημένη μαρινάτα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

α) το λάδι το οποίο θα μαλακώσει και να προστατεύσει το κρέας ή το ψάρι στο ψήσιμο

β) ένα ξινό μέσο όπως για παράδειγμα κρασί / ξύδι / χυμός από πορτοκάλι / ντομάτα / γάλα το οποίο θα διασπάσει τους σκληρούς ιστούς

γ) τα αρωματικά / καρυκεύματα που θα ενισχύσουν την γεύση και το άρωμα όπως φρέσκα αρωματικά ή βότανα

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη είναι το αλάτι να μπαίνει πάντα στο τέλος έτσι ώστε να μην αφυδατώνει το κρέας κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος.

Κάποια είδη κρέατος έχουν τις δικές τους κλασσικές μαρινάτες. Πετυχημένες συνταγές δηλαδή οι οποίες μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

Για παράδειγμα, το χοιρινό μπορεί να συνδυαστεί με κόλιανδρο, με φασκόμηλο ή με θυμάρι. Το κοτόπουλο πάει φανταστικά με φρέσκια ρίγανη, κάρυ και λεμονοθύμαρο. Τέλος το αρνί/κατσίκι πάει με δεντρολίβανο, θρούμπι, θυμάρι. Αυτές βέβαια είναι προσωπικές προτιμήσεις και δεν αποτελούν τον κανόνα.

Παρακάτω παραθέτω κάποιες έτοιμες μαρινάτες τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε.

Μαρινάδα #1§ 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά§ 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή§ 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι§ 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι§ 4-5 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο§ 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου§ 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη§ 3/4 φλ. ελαιόλαδο & χυμό λεμονιού (½ φλ. ελαιόλαδο + ¼ φλ. χυμό λεμονιού)

Μαρινάδα #2§ 1 φλιτζάνι λευκό κρασί§ 1 λεμονιού το χυμό§ 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο§ 1 κ.σ. φρέσκια λουίζα, ψιλοκομμένη§ 1 κ.σ. μουστάρδα § 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Μαρινάδα #3§ 2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι§ 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο § 4 κουταλιές του γλυκού κάρυ σε σκόνη§ 1 κρεμμύδι, τριμμένο

Μαρινάδα #4§ 1 κουταλιά της σούπας κύμινο σε σκόνη§ 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σε σκόνη§ ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη§ 1 λάιμ, το ξύσμα§ 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένες§ 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Μαρινάδα #5§ 1 πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα§ 2 κουταλιές της σούπας μέλι§ 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι§ 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη§ 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Πηγή: https://www.sintayes.gr/syntages/pente-efkoles-marinades-gia-souvlakia/


Πάντα μαρινάρουμε σε γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος, αποφεύγοντας έτσι τα μικρόβια. Το μαριναρισμένο κρέας τοποθετείται πάντα στο ψυγείο για να μην αλλοιωθεί και είναι ερμητικά κλειστό πχ με μια μεμβράνη ή εντός σακούλας τροφίμων. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουμε το οξυγόνο να δημιουργήσει άλλες χημικές αντιδράσεις.

Καλό είναι να μαρινάρουμε τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν έτσι ώστε τα υγρά και τα αρώματα να εμποτιστούν στο κρέας. Ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.

Μην ξεχνάτε πριν το ψήσιμο θα πρέπει να βγει το μαριναρισμένο κρέας τουλάχιστον μισή ώρα πριν έτσι ώστε να πάρει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Περιμένουμε να μας στείλετε τα σχόλια σας ή φωτογραφίες από τις δοκιμές σας.

Καλά ψησίματα και καλή όρεξη σε όλους!

#thefoukouproject#kypriakespsistaries#foukou#bbq#greece