Σεφταλιές – Κεμπάπ – Λουκάνικα – Παστουρμάς

σεφταλιές κεμπάπ λουκάνικα

Το σημερινό μενού έχει κάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα! Αποτελείται από μπουκιές κρέατος παρασκευασμένες με ξεχωριστό τρόπο και αναδεικνύουν τις δυνατότητες που έχει διαχρονικά η ελληνική κουζίνα!

 

Κεμπάπ 

Βασικό συστατικό ο αρνίσιος κιμάς. Ενίοτε και μοσχαρίσιος σε αναλογία 50-50. Το μείγμα συνοδεύει το κύμινο και το μπούκοβο. Συμπληρωματικά πάντα, καλά τριμμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ακόμα και δυόσμο. Η ντομάτα δεν λείπει φυσικά αλλά ούτε το κόκκινο πιπέρι. Τέλος η ψίχα ψωμιού ή φρυγανιά θα το κάνει αφράτο.

Το ζύμωμα του κεμπάπ είναι πολύ βασικό αφού θα πρέπει να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά για περίπου 15 λεπτά. Το μείγμα θα πρέπει να πάρει ένα λευκό χρώμα γεγονός που δείχνει ότι έχει διασπαστεί το λίπος και έχει ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες και μετά το πλάθουμε στο γνωστό του σχήμα.

σεφταλιές κεμπάπ λουκάνικα

Σεφταλιές

Γνωστό κυπριακό έδεσμα που συνοδεύει όλα τα ψητά στα κάρβουνα. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρακτηρίζει την φρεσκάδα αλλά και τα αρώματα των υλικών. Η σεφταλιά, σε μέγεθος ενός στενόμακρου κεφτέ, αποτελείται από χοιρινό κιμά με αρκετό λίπος τυλιγμένη σε μπόλια, δηλαδή το σάκο που είναι μέσα όλα τα εντόσθια του ζώου. Ενίοτε το μείγμα εμπλουτίζεται και με αρνίσιο κιμά σε ποσοστό 50-50. 

Χαρακτηριστικό άρωμα της σεφταλιάς είναι το κρεμμύδι, ο μαϊντανός αλλά και η κανέλα και το πιπέρι. Τη νοστιμάδα όμως την παίρνει και από την μπόλια η οποία λιώνει και δίνει και αυτή το άρωμα και τη γεύση της στο κρέας. Προσοχή στο ψήσιμο γιατί μπορεί εύκολα να αρπάξει λόγω της λεπτής μεμβράνης.

 

Κρασάτο λουκάνικο

Η Κύπρος φημίζεται για τα λουκάνικα της. Ανάμεσα στις τόσες ποικιλίες ξεχωρίζουν τα κρασάτα λουκάνικα. Αποτελούνται από χοιρινό κιμά, ο οποίος έχει σιτέψει στο κρασί και στη συνέχεια αναμειγνύεται μαζί με μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, πιπέρι και σχίνο. 

σεφταλιές κεμπάπ λουκάνικα

Κυπριακός Παστουρμάς

Το χαρακτηριστικό του λουκάνικου αυτού είναι ότι παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο κιμά. Ο παστουρμάς είναι πιο πικάντικο λουκάνικο αφού προστίθενται μέσα κύμινο, καυτερή πιπεριά, σκόρδο και άλλα αρωματικά. Αφού φτιαχτεί θα καπνιστεί για 2-3 μέρες για να πάρει και το αντίστοιχο άρωμα.

 

σεφταλιές κεμπάπ λουκάνικα

 

 

   Καλή σας όρεξη !

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση