Κανόνας #1
Λαδώνουμε τις μαντεμένιες σχάρες με ηλιέλαιο (όχι με ελαιόλαδο)
Χρησιμοποιείστε ένα πινέλο για να αλείψετε με λάδι τις μαντεμένιες σχάρες /πλάκες. Δημιουργεί ένα «φιλμ» προστασίας στις μαντεμένιες σχάρες και επιπλέον δεν κολλάει το φαγητό
Κανόνας#2
Κάθε φορά που τελειώνουμε το ψήσιμο κάνουμε «πυρόλυση».
Ανάβουμε τους καυστήρες στο φουλ για 3 λεπτά και μετά τρίβουμε τις σχάρες με μια συρματόβουρτσα να καθαρίσουν. Ηλιέλαιο με ένα πινέλο ή χαρτί κουζίνας στο τέλος πάλι για συντήρηση. Με αυτό τον τρόπο η ψησταριά μας είναι καθαρή και συντηρημένη μέχρι το επόμενο ψήσιμο.
Κανόνας #3
Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά πέραν από σφουγγάρι και νερό.
Η σαπουνάδα στο μαντέμι απαγορεύεται γιατί την απορροφάει το μαντέμι. Καθαρίστε σχολαστικά με μια συρματόβουρτα, ξεπλύνετε μόνο με νερό, σκουπίστε σχολαστικά και κάνετε επάλειψη με ηλιέλαιο.
Κανόνας #4
Εκτός από την μαντεμένια σχάρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντεμένια πλάκα.
Το φαγητό είναι πιο εύγευστο και ζουμερό αφού ψήνεται στους χυμούς του και επιπλέον μπορείτε να ψήσετε από αυγό μέχρι ψιλοκομμένα λαχανικά, πίτσα κτλ
Κανόνας #5
Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο ή μεταλλικά ταψάκια στον λιποσυλλέκτη ή στην σχάρα για να μαζεύετε τα λίπη ή τα υγρά.
Ετσι αποφεύγετε το καθάρισμα μετά το ψήσιμο του λιποσυλλέκτη και απλά πετάτε τις συσκευασίες. Με αυτό τον τρόπο η ψησταριά μας είναι πάντα καθαρή.
Κανονας #6
Συμβουλευτείτε το ενσωματωμένο θερμόμετρο για να ελέγξετε την θερμοκρασία στο εσωτερικό του θαλάμου. Η ψησταριά υγραερίου ψήνει ταυτόχρονα και από κάτω αλλά και από πάνω με αποτέλεσμα οι χρόνοι ψησίματος να είναι οι μισοί από το κάρβουνο.
Κανόνας #7
Για το κοντοσούβλι χρησιμοποιήστε τις πιρούνες αλλά και το αντίβαρο για τέλεια περιστροφή.
Έτσι το φαγητό μας θα είναι ομοιόμορφα ψημένο από όλες τις πλευρές αλλά παράλληλα δίνουμε διάρκεια ζωής στο μοτέρ Η συχνή ενυδάτωση με λάδι/λεμόνι/κρασι θα δώσει επιπλέον υγρασία στο κοντοσούβλι και θα είναι πιο ζουμερό.
Κανόνας #8
Το προστατευτικό κάλυμμα θα δώσει διάρκεια ζωής στην ψησταριά αφού θα προστατεύσει από την ψησταριά από την υγρασία, την βροχή αλλά και τον ήλιο.
Κανόνας #9
Άμεσο Ψήσιμο: Δημιουργήστε δύο ζώνες ψησίματος – μια ζεστή και μια μέτρια.
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε αρχικά να θωρακίσετε εξωτερικά το κρέας σας στη ζεστή ζώνη και στην συνέχεια να το ψήσετε αργά το εσωτερικό στην μέτρια ζώνη. Έτσι θα είναι τραγανό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά.
Κανόνας #10
Κάνετε έμμεσο ψήσιμο – μεγαλύτερης διάρκειας για να ψήσετε μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος κρέατος.
Χρησιμοποιήστε τους πλαϊνούς καυστήρες αντί τους από κάτω για να ψήσετε έμμεσα το κρέας σας. Έτσι επιτυγχάνετε πιο ζουμερό αποτέλεσμα αφού δεν θα πιέσουμε το κρέας και οι χυμοί του θα παραμείνουν μέσα.
Κανόνας #11
Επιλέξτε μια ψησταριά υγραερίου με πλαϊνή εστία γκαζιού. Έτσι θα μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τηγανητά φαγητά (πατάτες, καλαμαράκια, κτλ) αποφεύγοντας έτσι ανεπιθύμητες μυρωδιές στην κουζίνα μας
Κανόνας #12
Χρησιμοποιήστε ένα μανόμετρο (ή άλλες ενδείξεις) για να παρακολουθείτε το περιεχόμενο της φιάλης. Έτσι ποτέ δεν θα ξεμείνετε από υγραέριο κατά την διάρκεια του ψησίματος. Εναλλακτικά να έχετε μια δεύτερη φιάλη στο χώρο έτοιμη για χρήση.
Κανόνας #13
Μπορείτε να αρωματίσετε / καπνίσετε το κρέας με διάφορα τσιπς από αρωματικά ξύλα, όπως δρυς, μηλιά, αγριοκερασιά, καρυδιά και άλλα. Αυτό γίνεται είτε βαφτίζοντας τα μέσα σε νερό ή κάποιο χυμό φρούτων, έτσι ώστε να απελευθερώσουν αρώματα και αιθέρια έλαια.