Χοιρινές Μπριζόλες Μαριναρισμένες

χοιρινές μπριζόλες

χοιρινές μπριζόλες

Στήσιμο

Το σκηνικό μας σήμερα στήνεται με μια σειρά από μπριζόλες χοιρινές, δύο ψησταριές φουκου και φυσικά αρωματικά από τη φύση. Το μαρινάρισμα ή η ενυδάτωση αν θέλετε θα γίνει με διαφορά ποτά, σάλτσες ή χυμούς φρούτων. Όλη αυτή η μίξη θα δώσει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα απογειώσει τις χοιρινές μας μπριζόλες προσθέτοντας επιπλέον γεύση και άρωμα.

 

Τεχνική Ψησίματος

Πιο συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσουμε δύο τεχνικές ψησίματος. Θα ψήσουμε μερικές μπριζόλες με τον κλασικό τρόπο, δλδ την επίπεδη σχάρα και κάποιες άλλες σε περιστρεφόμενη σχάρα. Με τον τελευταίο τρόπο, μπορεί να καθυστερήσει λίγο παραπάνω αλλά θα είναι σαφώς πιο ζουμερή αφού δεν θα χάσει καθόλου υγρασία λόγω της περιστροφής.

 

Υλικά & Συνδυασμοί

Το κρέας μας είναι χοιρινός λαιμός κομμένος σε μπριζόλες. Ούτε πολύ χοντρές ούτε ψηλές. Ο λαιμός δεν έχει υπερβολικό λίπος και ενδείκνυται για κάρβουνο.

Οι συνδυασμοί που ψήσαμε είναι οι εξής:

  • Μπύρα με Φρέσκια Ρίγανη
  • Μέλι με Θυμάρι
  • Μουστάρδα με Δεντρολίβανο
  • Ντομάτα με Φασκόμηλο
  • Ακτινίδιο με Θυμάρι
  • Κρασί με Αρμπαρόριζα
  • Μπύρα με Φρέσκια Ρίγανη
  • Χυμό πορτοκάλι με Αρμπαρόριζα

χοιρινές μπριζόλες

 

Μαρινάρισμα & Αρωματισμός

Ο τρόπος που μαρινάρουμε είναι να επιλέξουμε από τους παραπάνω συνδυασμούς (ή όποιους άλλους θέλετε) και να τοποθετήσουμε μέσα σε σακούλα τροφίμων το κρέας μαζί με το αρωματικό ή συνοδευτικό υγρό/αλοιφή.

Τα κλείνουμε προσεκτικά διώχνοντας τον αέρα και τα τοποθετούμε στο ψυγεία για τουλάχιστον δύο ώρες. 

 

Ψήσιμο

χοιρινές μπριζόλες χοιρινές μπριζόλες

Όπως προαναφέραμε, το ψήσιμο θα γίνει σε επίπεδη και περιστρεφόμενη σχάρα. Ειδικά στον δεύτερο τρόπο, τα κάρβουνα είναι στο πλάι και όχι από κάτω δλδ ψήνουμε με έμμεσο τρόπο.

Το μπριζολάκι χρειάζεται να είναι ζουμερό και όχι να ψηθεί πέραν των 67 βαθμών Κελσίου (Medium προς Well) . Με ένα θερμόμετρο μπορούμε να πάρουμε μια μέτρηση. Μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο μπριζολάκι είναι λεπτό, ακόμα και όταν το αποσύρουμε από την φωτιά συνεχίζει να ψήνεται και δεν θέλουμε να χάσει την υγρασία του για να είναι ζουμερό και ευμάσητο.

 

Ξεκούραση μετά το ψήσιμο

χοιρινές μπριζόλες

Πάντα μετά το ψήσιμο το κρέας θα πρέπει να τοποθετείται σε ένα φαγηδοτοχείο θερμό για να ξεκουραστεί. Θα ηρεμήσει η υγρασία και θα αναδιανεμηθεί στο κρέας ομοιόμορφα. Παράλληλα μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα αρωματικά και να δώσουμε ένταση στα αρώματα. Ο ιδανικό χρόνος ξεκούρασης είναι 8 – 10 λεπτά.

 

Παρουσίαση

Για να στολίσουμε το πιάτο μας θα πρέπει να κόψουμε το κρέας σε διαγώνιες λωρίδες κάθετα στα “νερά” του κρέατος. Συμπληρώνουμε με μερικά φυλλαράκια από φρέσκα αρωματικά όπως και την αντίστοιχη συνοδευτική σάλτσα ή λεμόνι. Προσωπικά βάζω το αλάτι στο τέλος του ψησίματος και όχι στην αρχή έτσι ώστε να μην χάσει υγρασία η μπριζόλα αλλά να ενισχυσουμε την γεύση κατά το σερβίρισμα.

Καλή σας όρεξη !

  χοιρινές μπριζόλες

 

 

Αφήστε μια απάντηση