Σερβίρισμα Ψημένου Κρέατος

ψημένο κρέας

Μετά από μια καλή προετοιμασία και ένα προσεγμένο ψήσιμο, σειρά έχει το σερβίρισμα έτσι ώστε να δώσουμε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα στους καλεσμένους μας. Έτσι θα ανταμειφθεί επάξια όλη μας η προσπάθεια.

Όπως αναφέραμε και παλαιότερα, σε μια γευστική δοκιμασία πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά το γλυκό, το πικρό, το ξινό και το αλμυρό. Φροντίζουμε στο τέλος του ψησίματος και ειδικά στο σερβίρισμα να υπάρχουν αυτές οι γεύσεις σε αρμονία.

Με λίγα λόγια μπορούμε να ενισχύσουμε το τελικό αποτέλεσμα, με:

  1. προσθήκες οξέος πχ λεμόνι, λάιμ ή αγνό παρθένο ελαιόλαδο,
  2. με κάτι γλυκό όπως ένα χυμό φρούτου ή ψημένα λαχανικά που θα μας δώσουν σάκχαρα,
  3. την προσθήκη αλατιού (με φειδώ στην αρχή και διόρθωση όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο) για να ενισχύσουμε το αλμυρό και τέλος
  4. το πικρό όπως πχ ένα λαχανικό ψιλοκομμένο (ρόκα, ραπανάκι, ραδίκι, σταμναγκάθι).

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα συνδυάσουμε μέσα σε μια πολύχρωμη σάλτσα σε ένα μικρό μπολάκι (ψιλοκομμένα & επιμελώς ανακατεμένα) και να τα περιχύσουμε πάνω στο ψημένο κρέας κατά το σερβίρισμα.

ψημένο κρέας

Ένα ακόμα “προσόν” που θα πρέπει να έχει το φαγητό μας είναι η κρούστα δηλαδή να κάνουμε τραγανό το κρέας μας εξωτερικά. Προκειμένου να ευχαριστήσουμε και το αυτί, (πέραν της όρασης, της γεύσης, της αφής, της όσφρησης) καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια κρούστα στο τέλος του ψησίματος μας.

Γιαυτό και τα τελευταία λεπτά κατεβάζουμε τη σούβλα/σχάρα πιο κοντά στη φωτιά. Το τραγανό εξωτερικό του φαγητού μας θα αντηχήσει και στα αυτιά μας και θα ικανοποιήσουμε τελικά και αυτή την αίσθηση.

Τέλος ένα ευπαρουσίαστο πιάτο, στολίζεται με διαγώνιες κοπές του κρέατος μας έτσι ώστε να εκθέσουμε περισσότερο το ψημένο κρέας αλλά και το “δακτυλίδι” (εξωτερικά με κρούστα και εσωτερικά ζουμερό) που δημιουργήσαμε στη σχάρα.

Παράλληλα έντονα χρώματα και συμμετρικός στολισμός από διάφορες πιο έντονες προσθήκες όπως η σάλτσα που αναφέραμε πιο πάνω θα ανεβάσουν τους γευστικούς συνδυασμούς, θα ενεργοποιήσουν όλους τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας και θα ικανοποιήσουν τον πιο απαιτητικό μας καλεσμένο.

ψημένο κρέας

Καλά Ψησίματα σε όλους με υγεία!

#thefoukouproject #foukou #bbq #tomahawk

Αφήστε μια απάντηση