Φίλοι ψήστες, νέοι και παλαιοί, αρχάριοι και έμπειροι !
Προτού αγοράσουμε μια ψησταριά θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας, να εξετάσουμε τα δεδομένα προκειμένου να καταλήξουμε σε μια απόφαση.
Αυτές οι ερωτήσεις είναι οι εξής:
- Που θα βάλω τη ψησταριά?
Ο χώρος ψησίματος είναι πολύ σημαντικός. Η ψησταριά θα πρέπει να είναι σε ένα χώρο με καλό αερισμό, για να φεύγει ο καπνός αλλά όχι εντελώς ανοικτό για να μην είμαστε εκτεθειμένοι στον αέρα. Επίσης, αν τοποθετήσουμε τη ψησταριά σε κάποιο μπαλκόνι ή πιλοτή θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν ενοχλούμε τους γείτονες μας (τουλάχιστον να τους ενημερώσουμε πριν ψήσουμε).
- Ψησταριά Κάρβουνου, Υγραερίου ή Ηλεκτρική?
Όλες έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους:
- Κάρβουνο <> (+) γευστικό, παρεϊστικο, γρήγορο (-) λερώνει, καπνίζει περισσότερο
- Υγραέριο <> (+) Γρήγορο, δεν λερώνει, δεν καπνίζει (-) δεν προσδίδει ιδιαίτερη γεύση, χρειάζεται συντήρηση
- Ηλεκτρική <> (+) Δεν λερώνει, εύκολο καθάρισμα (-) Αργό, δεν προσδίδει γεύση, χρειάζεται καθάρισμα
- Τι ποσότητα θα ψήνω κάθε φορά?
Προτού προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να γνωρίζουμε την χωρητικότητα της ψησταριάς μας σε κρέας. Χοντρικά υπολογίζουμε 500 με 600 γραμμάρια ανά άτομο, εκτός αν στο τραπέζι μας υπάρχουν και άλλα φαγητά οπότε εκεί υπολογίζουμε γύρω στα 300-350 γραμμάρια τη μερίδα.
Επίσης, πολλές ψησταριές έχουν πολλά αξεσουάρ και μας δίνουν τη δυνατότητα να ψήσουμε από απλά σουβλάκια, κοντοσούβλι, μπριζόλες ψάρι, ολόκληρο κοτόπουλο κτλ. Άρα ειναι σημαντικό η ψησταριά που θα αγοράσουμε να εξυπηρετεί το σκοπό που την χρειαζόμαστε και όχι να μας περιορίζει.
- Πόσα λεφτά διαθέτω ?
€€ – €€€ – €€€€